VÄLJ ETT RESANDE MED SÅ LÅGT KOLDIOXIDAVTRYCK SOM MÖJLIGT FÖR BÅDE DITT VARDAGSRESANDE OCH DITT NÄSTA ÄVENTYR. JUST RESANDET ÄR DÄR VI FRILUFTSMÄNNISKOR HAR DEN ABSOLUT STÖRSTA PÅVERKAN PÅ KLIMATET OCH PÅ PLANETEN. KLIV OMBORD!

Läget i Sverige

Transportsektorn ligger i topp när det kommer till den största utsläppsboven av växthusgaser i Sverige. Inom turistnäringen står transporter för 75% av de globala utsläppen och 40% av dem står flyget för. Resande och transport är alltså var vi som älskar att vistas i naturen kan göra som allra mest skillnad.

Flyg

Utsläpp från flyget är en stor del av orsaken till de klimatförändringar vi ser idag. Flyget släpper inte bara ut koldioxid utan även aerosoler, kväveoxid och vattenånga. Ett stort problem är att flyget inte står för sina egna miljökostnader då flygbränsle är befriat från koldioxid- och energiskatt. Det är alltså alldeles för billigt att flyga.

 

Buss

En full buss motsvarar ca 40 bilar vilket många gånger gör det till en mycket bra ersättning till bilen. I många fall kan det vara svårt att hitta en lämplig buss i sin närhet och här finns förstås möjlighet till förbättring i branschen.

 

Bil

Bilen är det absolut vanligaste transportmedlet på land men också det mest koldioxidintensiva, frånsett elbilen då. En genomsnittlig bil i Europa släpper ut 1,8 ton koldioxid per år, detta skulle kunna minska om man samåkte i större utsträckning. Genomsnittet antal passagerare är idag endast 1,5 person per bil.

 

Tåg

Tåget är det absolut mest fördelaktiga transportmedlet sett till utsläpp av växthusgaser. I Europa finns ca 9100 km höghastighetsspår och ett ökande antal nattåg mellan länder vilket gör tåget till en stark utmanare till flyget när det kommer till europatrafiken. En tågresa Stockholm-Göteborg för en person genererar ungefär lika mycket koldioxidutsläpp som ett kryddmått bensin.

Rese-ambassadörer

Ett par av POWs ambassadörer har tagit sitt resande till nästa nivå, och vägrar konsekvent att kompromissa.

Tom-Oliver Hedvall är en av Sveriges vassaste friåkare som räknar noga på sina utsläpp inför varje projekt, och gör allt för att minimera dem. Tåg till Japan och segling till Nordnorge är bara ett par exempel. Han menar dessutom att resorna har blivit än mer berikande just på grund av detta.

Carl Lundberg

Calle Lundberg, IFMGA-bergsguiden som hade hela jorden som sin spelplan men som insåg att det inte är riktigt hållbart att följa vintern runt jordklotet där den för närvarande råkar befinna sig. Sedan ett antal år guidar han uteslutande i Sverige och Norge, på tågavstånd.

POW:s stöd i transportfrågan

POW stödjer aktiviteter där konventionella sätt att resa utmanas. Att ta tåget till det åtråvärda japanpudret till exempel är något som POW-ambassadören Tom-Oliver Hedvall inte bara genomförde, han gjorde även en uppskattad film om äventyret. Den heter 12000km, se den gärna.

Powder Express är en annan fin film POW har varit med att stödja på samma tema, att ta tåget till äventyret. Av bland annat Erik Nylander.

Mot Vinden. Ännu en film av Tom-Oliver, där det inte är avståndet till äventyret som är det avgörande utan vad man gör och med vem. 

 POW har även ett partnerskap med Guestbike som har en smart tjänst för att hyra snöanpassade elcyklar i fjällen.

Tips för klimatsmartare resa

Din inställning

Vill du förändra ditt eget resande är det inte så svårt, mycket handlar om vilken inställning du har till själva resandet. Om du till exempel ska resa till Sydeuropa kommer en förhållandevis lång tågresa att kännas betydligt kortare om du har inställningen att resan börjar när du lämnar perrongen. Det är nu intrycken börjar samlas på hög när du ser omgivningarna svischa förbi och långsamt förändras ju längre du kommer. Om du dessutom åker nattåg kommer stor del av resan att sovas bort. Så här säger POW-ambassadören och bergsguiden Calle Lundberg om att resa med tåg: ”Med en positiv inställning och lite förberedelser så kan en tågresa kännas som en riktig vinstlott. Planera in att få något gjort som du skjutit på, njut av en film eller bok och ring eller skriv någon som du inte haft kontakt med på länge. En tågresa ger också tillfälle att stanna upp och tänka över saker och ting, stort som litet. Jag tror vi behöver det mer än någonsin. ”

 Åk inte så ofta och stanna längre

En resa är bättre än två, oavsett färdmedel. Så i stället för att göra flera korta resor, gör en resa och stanna borta längre. Du har då chansen att komma närmare själen i ditt resmål, kan kanske lära känna platsen och lokalbefolkningen bättre om du har mer tid till ditt förfogande.

Åk inte så långt

Det kanske inte är nödvändigt att resa över halva jorden för att få en oförglömlig reseupplevelse? Det finns mycket att upptäcka på närmare håll, i Sverige och i våra grannländer. Skulle suget efter en exotisk resa till fjärran land vara för stort, låt resan dit var en del av upplevelsen och låt den ta tid. Så här formulerar vår ambassadör Tom-Oliver Hedvall det: ”Res långt med tåg så blir tåget en del av resan, du får tid att möta människor och spana in kulturer på vägen. Det blir mycket mer en bara en transport, man upplever saker!”.

Åk tåg, buss eller elbil

Att resa med tåg är det absolut bästa sättet att resa ur klimatsynpunkt, det har en bråkdel av utsläppen jämfört med annat. Samåkning med andra är många gånger bättre än att sitta ensam i en bil, oavsett om det sedan är tåg eller buss. Alla har inte möjlighet att köra eller ens åka elbil ännu, då är samåkning i buss eller ännu hellre tåg det bästa alternativet.

POW EUROPE MOBILITY CAMPAIGN

Vill du läsa mer om vad POW gör på europeisk nivå? Besök vår Mobilitykampanj