Oskar Kihlborg är en av Sveriges mer erfarna äventyrare, föreläsare och fotograf. Bland annat blev han och Mikael Reuterswärd de första svenskarna att nå toppen av Mount Everest. Han har även deltagit i fem Himalayaexpeditioner och blev första Skandinav på världens fjärde högsta berg Lhotse. Idag är Oskars miljöengagemang starkt och en av drivkrafterna i hans äventyr. Från att ha guidat grupper till Kilimanjaro har han valt att efter sju år avsluta det efter att ha sett hur glaciärerna på toppen blir mindre för varje år.

”Jag är övertygad om att alla kan bidra och hjälpa planeten att må bättre. Vi kanske ska börja med att byta namn på vår planet, Moder Jord; jag tycker vi behandlar planeten som en tonåring som kommer hem till mamma och får mat, lämnar smutstvätt och lånar en hundralapp (som vi inte lämnar tillbaka). Och mamma älskar oss alltid villkorslöst. Det kanske är dags att vi börjar behandla vår jord som en nyfödd bebis som verkligen behöver tas hand om.”

Vi rekommenderar den som är nyfiken på att höra mer om Oskars äventyr och hans engagemang att lyssna på hans Sommarprat från 2014, det hade flest lyssnare av alla program som sändes det året: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/404118?programid=2071