';
side-area-logo
Varför vi finns

Planeten blir varmare, snön smälter och förutsättningarna för skid- och brädåkningen blir allt sämre. Vi finns för att berätta om vinterns mörka framtid och därigenom mobilisera fler i kampen för klimatet.

Mänskliga utsläpp av växthusgaser leder till att vår planet blir varmare. Det leder till klimatförändringar som påverkar vind, nederbörd och temperatur. De lokala effekterna varierar stort, men trenden är på de flesta platser tydlig – vintrarna blir varmare, grönare och kortare.

Det är dåliga nyheter för alla som älskar snö, berg och skid- och brädåkning. Och vi är många. Att åka skidor på fjället, i pisten eller i skidspåret är en del av den svenska folksjälen. Snösporterna skänker en lekfull glädje till barn i alla åldrar, håller oss starka och friska, och ger en välbehövlig närhet till och förståelse för naturen. Dessutom skapar skidanläggningar, hotell, researrangörer, fjällguider och utrustningsleverantörer arbetstillfällen i hela landet.

Samtidigt förstår vi att smältande snö inte är det största problemet. Om vi inte lyckas rädda klimatet förändras förutsättningarna för liv på vår planet i grunden, vilket riskerar att leda till en massutrotning av växter och djur. Det blir också allt svårare att möta mänsklighetens växande behov. Miljontals kan tvingas fly undan stigande havsnivåer, svält och konflikter i spåren av klimatförändringarna.

Men berättelsen om vinterns mörka framtid gör klimathotet konkret. Den är ett kraftfullt pedagogiskt verktyg som väcker känslor. Och det är så vi kan mobilisera fler i kampen för snön, klimatet och planetens framtid.

Läs mer om vad vi vill.