';
side-area-logo
Vad du kan göra

Klimatutmaningen kan kännas överväldigande och det är lätt att känna sig obetydligt. Men vi får aldrig blunda för vårt ansvar och blir passiva. Istället måste vi förvandla vår oro till bränsle för att våga ta små steg i rätt riktning. Ingen kan göra allt, men alla kan faktiskt göra något. För oss skid- och brädåkare handlar det om att resa smartare, äta grönare, leva enklare, lära sig mer och sprida budskapet.

Vi är en del av problemet. Så enkelt är det. Våra transporter till och från bergen, skidanläggningar och konstsnö, prylar, och maten vi äter påverkar klimatet, precis som hela det moderna samhället. Det går inte att över en natt sluta bidra till klimatförändringarna men alla kan faktiskt göra något. Därför tycker vi att du ska följa POW:s fem klimatvägvisare.

Res smartare

Att resa på ett smartare sätt innebär att ta tåget, undvika flyget, resa kortare sträckor och stanna länge när man väl reser långt. En flygresa till Alperna påverkar klimatet lika mycket som 2000 varv runt jorden med tåg, (SJ AB). Att förändra hur vi reser är det absolut viktigaste vi kan göra för klimatet – en obekväm men väldigt viktig sanning.

Ät grönare

Att äta spänstiga grönsaker istället för kött- och mejeriprodukter minskar din klimatpåverkan drastiskt. En bit nötkött påverkar klimatet tio gånger mer än samma mängd protein från bönor och linser. Genom att välja vegetariska alternativ kan vi göra stor skillnad. Dessutom gör du djuren och din egen hälsa en stor tjänst.

Lev enklare

Att leva enkelt handlar om att klara sig med färre prylar, välja det som håller länge, vårda och laga, återanvända och återvinna. Genom att upptäcka glädjen och skönheten i det enkla gör vi både plånboken och klimatet en stor tjänst.

Lär dig mer

Att lära sig mer om klimatfrågan genom att ställa frågor och söka information är avgörande för att kunna göra smarta val och påverka andra i rätt riktning. Det må vara en klyscha men likväl är det sant – all förändring börjar med kunskap.

Sprid budskapet

Att sprida budskapet är nödvändigt för att fler människor ska ta ansvar för sin klimatpåverkan och börja påverka andra i rätt riktning. Så prata klimat i liftkön, på afterskin, på jobbet och vid middagsbordet – det är enda sättet att bli fler i kampen för klimatet.